Oddział Rejonowy PCK w Koszalinie w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 Podprogram 2020 będzie realizował działania towarzyszące, które mają na celu wzmacnianie samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego:
Rodzaj działań | Planowane terminy zajęć | Liczba zajęć/godzin dydaktycznych |
Warsztaty kulinarne | Czerwiec 2021r Lipiec 2021r |
1/2 godziny 1/2 godziny |
Warsztaty dietetyczne dotyczące zdrowego żywienia | Maj 2021r Czerwiec 2021r Lipiec 2021r Sierpień 2021r |
3/1 godz. lekcyjna 4/1 godz. lekcyjna 3/1 godz. lekcyjna 1/1 godz. lekcyjna |
Program edukacyjny mający na celu zapoznanie z zasadami zdrowego odżywiania
i przeciwdziałaniu marnowania żywności |
Maj 2021r Czerwiec 2021r Lipiec 2021r Sierpień 2021r |
3/1 godz. lekcyjna 3/1 godz. lekcyjna 3/1 godz. lekcyjna 1/1 godz. lekcyjna |
Warsztaty edukacji ekonomicznej | Maj 2021r Czerwiec 2021r Lipiec 2021r Sierpień 2021r |
1/1 godz. lekcyjna 2/1 godz. lekcyjna 1/1 godz. lekcyjna 1/1 godz. lekcyjna |
Działania realizowane poprzez udostępnianie różnego rodzaju publikacji | Maj 2021r Czerwiec 2021r Lipiec 2021r Sierpień 2021r |
1/1 godz. lekcyjna 6/1 godz. lekcyjna 6/1 godz. lekcyjna 2/1 godz. lekcyjna |
Razem: | Maj-Sierpień 2021r | 43/45 godzin |
Tematyka warsztatów i wykładów:
- składniki pożywienia ich rola i źródła
- Współczesna Piramida Żywienia i Aktywności Fizycznej
- pojęcie diety – zróżnicowanie potrzeb żywieniowych
- planowanie posiłków i racjonalne wykorzystanie żywności
- żywienie osób starszych w czasach pandemii (coronawirus-CoV-2)
- przeciwdziałanie marnowaniu żywności
- racjonalne gospodarowanie środkami finansowymi przy uwzględnieniu otrzymanych artykułów spożywczych
- nauka tworzenia i realizacji budżetu domowego
- warsztaty kulinarne pokazujące różne możliwości wykorzystania artykułów spożywczych
Warsztaty odbywać się będą w Koszalinie, ul. Grunwaldzka – PCK
lub w miejscu zamieszkania beneficjentów
Zapraszamy beneficjentów Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa
2014-2020
Podprogram 2020