Czy słodycze mogą być zdrowe?

Trochę nas nie było, ale pora uzupełnić informacje. Seniorzy z Klubu Seniora w Kłaninie podczas warsztatów kulinarnych „Zdrowie na talerzu” połączony z wykładem na temat zdrowego stylu życia poznali tajniki zdrowych słodyczy. Nie od dziś wiadomo, że słodkie umila nam życie. Słodycze raw – surowe, bez pieczenia i łatwe w przygotowaniu są doskonałym zamiennikiem tradycyjnych słodyczy czy ciast. Słodkości te oparte na naturalnych produktach, bez dodatku cukru to doskonała alternatywa dla miłośników słodyczy.
Zgodnie z zasadami zdrowego żywienia zaleca się  unikanie cukru i słodyczy oraz zastępowanie ich owocami i orzechami. W stosowaniu się do tych zaleceń z pomocą przychodzą tzw. słodycze „raw”, które są łatwe i przyjemne w przygotowaniu. Słodkości te oparte są na orzechach, pestkach, nasionach lub kaszach i suszonych bądź świeżych owocach. Składniki surowych słodyczy dobiera się tak, aby uzyskać atrakcyjny smak i wydobyć z nich słodycz, bazując na naturalnych cukrach zawartych w produktach. Poza walorami smakowymi raw są jednocześnie cennym źródłem witamin i składników mineralnych.
Projekt realizowany jest w ramach partnerstwa lokalnego „Bobolice bez barier” we współpracy z Miejsko – Gminnym Ośrodkiem Pomocy Społecznej w Bobolicach i Miejsko – Gminnym Ośrodkiem Kultury w Bobolicach.

 

 

 

 

Dodaj do zakładek Link.

Komentarze są wyłączone.